Tilbage til nyheder

CASE: Innovation er Dansands nye værktøj

Foto: Martin Ballund

InnovationSilkeborgs INNOVATOR-uddannelse begynder med et nyt hold i næste måned.

I september begynder InnovationSilkeborg en ny runde af INNOVATOR-uddannelsen, hvor deltagerne undervises i at arbejde med innovation som brugbart værktøj hjemme i virksomheden. Det handler om at udvikle personlige kompetencer via løsning af konkrete udfordringer med innovation.

Morten Grundvad fra virksomheden Dansand A/S i Addit var blandt deltagerne på Innovator-uddannelsen i 2017, og han er meget tilfreds med udbyttet.

Det er fem år siden, Morten Grundvad blev ansat i Silkeborg-erhvervsmand Poul Konrad Becks virksomhed – som er leveringsdygtig i specialsand til alt fra den private husejer over sportsanlæg til tunge industriområder.

53-årige Grundvad medbragte blandt andet teknolog- erfaring fra betonelement-branchen, hvor han var tidligere, og som teknisk chef i Dansand har Morten Grundvad til opgave at arbejde med kvalitetsstyring, arbejdsmiljø og produktudvikling.

Siden 2017 har han tillige kunnet kalde sig »innovator« efter at have gennemgået rækken af undervisningsmoduler, som foregår på eftermiddage i Det Gamle Rådhus.

En af de ting, der slog ham, var, at deltagerne kom med vidt forskellige baggrunde.

– Der var alt fra ansatte i forsyningsvirksomheder til folk, der arbejdede med deres egen start-up-virksomhed. Det spændte utroligt vidt, og det viser blot, at innovationsværktøjer er brugbare for rigtig mange mennesker og i alle mulige brancher, siger Morten Grundvad.

Spændende værktøjer

I Dansand er et af målene at få sat endnu mere struktur på innovationsprocessen i forbindelse med produktudvikling og forretningsudvikling.

– Vi havde i forvejen en måde at gøre de her ting på, men vi kunne også godt se, at det ikke var helt på plads. Vi har i høj grad fået noget ud af at deltage på Innovator-uddannelsen, hvor vi blev præsenteret for nogle rigtigt spændende værktøjer, fortæller Morten Grundvad.

– Vi har fået fintunet produktudviklingen i Dansand, tilføjer han.

Som konkret eksempel nævner Morten Grundvad et nyt fugeprodukt.

Der arbejdes endnu på sagen, inden den nye type fugeprodukt er klar til at blive sendt på markedet til kunderne. Men en af måderne at nå frem til den rette løsning har været at »trykprøve« produktet ved hjælp af innovative modeller.

– Her er vi i fuld gang med at benytte os af modellerne. Vi har kastet fugeproduktet ind i modellen, og vi er i gang med projektets anden fase. Mine kolleger er vildt nysgerrige på det her, og målet er, at innovation bliver en naturlig og integreret del af alle de ting, vi foretager os i Dansand. Hensigten er, at det bliver så indgroet i firmaet, at alle kommer til at bidrage. Vi skal lære at spørge hinanden: Hvad tænker du om det her?, siger Morten Grundvad.

I virksomheden har man et særligt udviklingsrum. Rummet er i kælderen, og her er plads til brainstorming og grublerier, så Dansand løbende tilføres nye idéer og tanker. Ifølge Morten Grundvad handler det om at kaste bolde i luften.

– Den store kunst består i, at der ikke noget, som er for fjollet. Det kan godt være, at en idé ender med at blive skudt ned, men man skal ikke være bange for at kaste bolden i luften. Det handler om at gruble, og i en mindre virksomhed som Dansand er vi nødt til at gruble i raskt trav, fastslår den tekniske chef.

Og fugeproduktet er ikke det eneste, man har udviklet efter den nye innovationsmodel.

– I foråret 2018 lancerede vi et gør-det-selv-produkt, vi kalder Gartenweg. Der er tale om stigrus i sække tilsat naturlige bindemidler. Således man hurtigt og nemt kan anlægge en gangsti i sin have, fortæller Morten Grundvad.

Artiklen er først bragt i KNOW NOW magasinet i samarbejde med Midtjyllands Avis

Dato: 28-08-18